26.07.2009

Se cam simte,se cam vede...

Pe 8 iulie a.c.,editia online a cotidianului local "Desteptarea" (http://www.desteptarea.ro/) scria ca:
Judetul Bacau a atins un trist record: Locul II pe tara la somaj

La sfârsitul lunii iunie judetul Bacau a inregistrat un trist record. In ce priveste numarul somerilor, judetul nostru se situeaza pe locul doi in tara, fiind devansat doar de Dolj. Acesta are 27.000 someri, iar Bacaul a ajuns la 20.278, cu peste 1.000 mai multi decât in luna mai. El este urmat de Iasi care are cu putin peste 20.000 someri. Numai in iunie la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau s-au inscris 3.135 someri. In acelasi timp au fost scoase din evidenta acestei institutii 2.117 persoane. Insa si mai ingrijorator este faptul ca aproape jumatate dintre someri nu beneficiaza de indemnizatie, fie deoarece au iesit din perioada legala cât aceasta se acorda, fie nu au indeplinit conditiile pentru a le fi platita. Dar Bacaul se plaseaza pe unul dintre primele 10 locuri si la rata somajului. (cititi restul articolului aici=>http://www.desteptarea.ro/judetul-bacau-a-atins-un-trist-record-locul-ii-pe-tara-la-somaj.html).

Asta dupa ce,la sfarsitul lunii ianuarie 2009,Bacaul inca ocupa un loc 7 in privinta somajului.Pentru cine nu stie,Bacaul este,sau cel putin era (pana sa ajungem cu totii in impasul financiar cu care se confrunta intreaga tara) unul din primele 10 orase ca nivel de trai ridicat,ca industrie,ca...locuri din Romania unde de bine de trait.Probabil inca este in comparatie cu multe alte judete din tara,dar situatia este intr-adevar grea pentru multi bacauani.

Se vede cu ochiul liber ca oamenii nu o duc nici pe departe la fel de bine cum o duceau,de pilda,anul trecut pe vremea asta,iar eu,care sunt fascinat de stiintele sociale si pe langa asta,de psihologie,in ultima perioada mi-a placut sa studiez cu ochiul liber felul de a fi a celor pe care ii cunosc si a bacauanilor in general.

Lumea e evident mult mai posomarata,mult mai ingrijorata asupra chestiunii daca maine cand se vor trezi vor mai avea un loc de munca sau nu.Chiar zilele trecute un prieten de-al meu a fost trimis in concediu...permanent,in ciuda faptului ca se ocupa cu montatul de aparate de aer conditionat.Vasazica nici asta nu mai merge la fel de bine,in ciuda faptului ca e vara...Cel mai bine vezi cat de mult a scazut nivelul de trai al oamenilor dupa cate de gol este centrul orasului.Pozele pe care le vedeti acum sunt facute miercuri dimineata,la ora 7:00,in centrul Bacaului,o ora la care,altadata abunda de masini cu oameni care se duceau la servici,ori dupa cum bine se poate vedea,in prezent centrul orasului e cat se poate pustiu la o ora cand in mod normal ar fi trebuit sa fie un furnicar.

Si ca fapt divers,iata ce am mai constatat la mine in cartier in privinta modului cum ne afecteaza criza asta economica pe noi toti:
  1. autoturismele din parcarile din fata blocurilor sunt vizibil mult mai putine,din cauza ca multi oameni,care isi achizitionasera masina in leasing,n-au mai putut face fata platilor si dobanzilor mereu in crestere si s-au vazut nevoiti sa inapoieze masina.Consecinta:daca in trecut era omor pentru un loc de parcare in fata blocului,acum iti gasesti linistit un spatiu fara sa te temi ca ai deranjat pe cineva sau ca ai luat locul altcuiva care ar putea sa se razbune dandu-ti niste chei pe masina;

  2. amicii mei nu se mai duc la mare cum au facut-o in ultimii 3 ani,sau daca se duc,nu se mai duce tot cartierul si nu mai stau cate o saptamana-10 zile si cate un weekend-maxim 4 zile.Bineinteles ca unii se scuza in cel mai penibil mod cu putinta,pretextand ca are nu stiu cate nunti la care trebuie sa mearga si e nevoie de bani si etc.;

  3. in cartier cand se aduna baietii nu se mai "risca" nimeni sa ia unul singur un bidon de suc Pepsi,Cola etc. de unul singur.Acum se face cheta si,uneori,lumea se multumeste si cu un bidon la 2 litri de apa minerala;

  4. prietenii mei nu mai ies asa de des in oras ca inainte,acum preferand sa stea prin cartier,rozand seminte la greu.

  5. in loc de taxiuri,in prezent unii se multumesc si cu transportul in comun deci...

Deci astea sunt vremurile care ne afecteaza mai pe toti cei care nu avem parinti implicati in politica sau care sa nu aiba scrupule si sa faca afaceri ilegale.Noi,ceilalti,care traim cinstit si la limita,platim pentru greselile unora,dar si pentru greseala noastra,a celor care au facut in trecut un credit in banca,s-au spart in basini cand s-au vazut cu miile de euro in buzunar bani cash,si n-au stiut sa-i dramuiasca sau sa se gandeasca la faptul ca va veni ziua cand va trebui sa-i returneze numai ca atunci va da macar dublu fata de cat a primit.

Niciun comentariu: